Sådan forbereder du en effektiv briefing på 5 minutter

“Hvis jeg ikke har en time til at forberede mit oplæg for mine medarbejdere, så tager jeg den bare på rutinen. Når jeg har haft god tid til at forberede mig, så har jeg svært ved at vælge ud i alle mine informationer. Jeg ender med at tage dem alle med, fordi jeg så gerne vil give mine medarbejdere hele forståelsen af situationen.”

Sådan sagde, Lisbeth under en session i 360 graders lederkommunikation i sidste uge. Hun er rendt lige lukt ind i to fælder, der forhindrer hende i at servere et klart budskab, støttet af de vigtigste pointer, hendes publikum har brug for.

Når du ikke forbereder dig

Det er et plus, at du har en vis rutine, du kan læne dig op ad, når du skal ind og holde en briefing eller en præsentation for dine medarbejdere, kunder eller direktion. Træning og erfaring vil altid komme dig til gode. Men træningen hjælper dig ikke, hvis du ikke får stillet dig selv de to afgørende spørgsmål – og fundet dine svar:

  • Hvad er det egentlig, mit publikum har brug for? Hvor er de, og hvor vil jeg føre dem hen? Har jeg brug for deres opbakning til dette projekt? Har jeg brug for at de gør noget anderledes i morgen? Har jeg brug for, at de tænker anderledes?

og:

  • Hvad skal der til for, at de lander der? Hvad har de brug for at eksempler, fakta og hvilken progression skal min argumentation have, for at det lykkes?

Skær endnu mere ind til benet

87 % af en gruppe amerikanske topledere mener, at evnen til at kommunikere klart og effektivt er afgørende for organisationens succes og deres egen karriere (1). Men hvis du ligesom Lisbeth vil have det hele med, så drukner du dit publikum. Mundtlig kommunikation dur ikke til bunker af informationer. Her er tekst bedst. Når du vil give en briefing, dit publikum kan bruge til noget, skal du fokusere på de vigtigste pointer. Du må gerne have informationer, der understøtter dine pointer. Kunsten ligger i at opsamle informationerne i klare pointer. Klare pointer samler enderne for dit publikum. Klare pointer får dit oplæg til at give mening. Jo mere du samler dine informationer i 3 afgørende pointer, jo mere vil du se dit publikum se afklarede ud i blikket.

“Efter kurset, kan jeg nu, med den model, du gav os, forberede mig på kun 5. minutter. Med modellen får jeg nemt sat mine pointer ind på de rigtige pladser, så de har en rød tråd. Jeg kan se, hvad der skal med for at jeg fører publikum hen til målet- og jeg kan se, hvad der er irrelevant og forstyrrende. Når jeg har talt, har jeg en helt anden fornemmelse af, at jeg har leveret varen og at min briefing har haft den rigtige effekt.”

Når du har været igennem et af mine kurser og forløb i præsentationsteknik, har du metoden siddende på rygraden, så du kun behøver 5. minutter til at forberede en skarp, klar og værdigivende briefing.

Tænk på, hvad du kan gøre med al den tid, det frigiver. Tænk på, hvor meget mere dine modtagere får ud af dit oplæg.

Du får naturligvis metoden i min Masterclass i Public Speaking og på mit heldags kommunikationskursus Bliv Hørt.

Der er kun 2 pladser tilbage i Masterclass’en, som begynder den 13. marts. Book din plads på info@artikulation.dk

Kh Annette Bjerre Ryhede

 

ONLINEKURSUS I GENNEMSLAGSKRAFT

Vil du blive hørt og slippe for nervøsitet? Skal din bryllupstale gøre indtryk? vil du brillere til jobsamtalen og eksamen? Lær hvordan du gør, når det passer dig, her

SKRÆDDERSYEDE KOMMUNIKATIONSKURSER

Hvor giver jeres daglige mundtlige kommunikation ikke resultater? Er det samarbejdet eller evnen til at kommunikere nye forandringer, der halter? Læs mere om skræddersyede kurser, her

(1) Nancy Duarte, Resonate 2010

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *