Klap dig selv på skulderen!

Efter du har holdt et oplæg, så ros dig selv for alt det gode du gjorde! Find minimum fem ting, som du er glad for – og ros dig selv for det!

Og hvorfor så det, tænker du måske?

Handler det ikke om at blive bedre, ved hele tiden at finde det, der gik knap så godt – som jeg vil gøre bedre næste gang? – Lad os lige lade den hænge lidt:

For det første fortæller min erfaring mig – at det, sidste gang du holdt et oplæg eller en præsentation, gik meget bedre, end du selv troede! Jeg har utallige gange, når dem, jeg underviser, bliver bedt om at bedømme deres egen præstation, hørt folk sidde og kritisere sig selv sønder og sammen! Og så, når de hører de andres feedback, få et stort chok over, hvordan andre oplevede deres præstation! Så min pointe er: For det første vil du opleve det som en negativ oplevelse hvis du kun fremhæver negative ting omkring din egen præstation, for det andet er der altid minimum tre ting, du gjorde helt vildt godt, og for det tredje: Hvis du hver gang, du har holdt en præstation, behandler dig selv med kritik – hvor meget giver det dig så lige lyst til at holde endnu en præstation?

Derfor er det vigtigt, at koble nogle behagelige følelser på det at holde præsentationer. Det vil gøre det rarere for dig selv, næste gang du holder en præstation, og det kan ses og mærkes hos publikum – og de vil elske at være i dit selskab.

Så – fremhæv alt det gode! Prøv det og du vil blive i bedre humør af det J. Nogle gange kan det være svært at komme i gang, men bare begynd med det første der kommer:

Her er mit eget eksempel, fra da jeg var på den Sociale Højskole og holde en to timers workshop forleden:

  • Jeg fik stillet en masse spørgsmål ud til publikum, og jeg brugte deres svar til at hænge mine pointer op på, så de blev inddraget og medskabende
  • Jeg gav af mig selv, egne eksempler og energi og fik en masse igen fra dem
  • Jeg lyttede til det de sagde, når vi diskuterede spørgsmål og øvelser de blev sat i gang med, og jeg blev selv klogere
  • Jeg havde en god kontakt til hele rummet og acceptere at alle var forskellige og havde forskellige behov i forhold til det jeg fortalte dem om
  • Jeg fik øvet mig endnu mere bevidst i at trække vejret ekstra godt i dag og få slappet af hver gang, jeg kunne mærke, at jeg var på vej til at spænde i stemmen

Tænk på sidst du holdt et oplæg/en præsentation og klap dig selv på skulderen J

Og ja – der er ikke noget i vejen for, at arbejde på at blive bedre til at holde præstationer – men lad ikke det negative udkonkurrere det positive – det positive er det, der styrker dig, og giver dig selvtillid som oplægsholder/taler og kommunikatør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *