Læs videre “Sådan får du dit drømmejob”

"/>

Sådan får du dit drømmejob

Her får du 5 øvelser der sikrer, at du har forberedt dig så godt du overhovedet kan, så du får dine budskaber igennem til din næste jobsamtale:

 

Tip 1: HA ARGUMENTERNE PÅ PLADS

Din kommende arbejdsgiver vil have, at du har tænkt over, hvorfor du gerne vil arbejde for dem, og

hvordan du selv mener, at du har de faglige, sociale og personlige kompetencer det kræver. Det gælder derfor om, at du har ransaget dig selv, og fundet alle de kompetencer og al den erfaring du kan drage fordel af i dette job. Det er ikke noget din kommende arbejdsgiver kan gætte sig til ud fra din ansøgning og dit CV. Så lav en brainstorm over alle dine kompetencer – også de ting, du selv synes, du bare er en lille smule god til.

 

Tip 2: FÅ FEEDBACK

Vi har alle en tendens til, at vi tror, at andre godt ved, hvad de er gode til, og hvad vi værdsætter ved dem. Så derfor glemmer vi at sige det, og som resultat går mange af os rundt med kvaliteter og kompetencer vi selv slet ikke er klar over at vi har, fordi ’det gør vi bare’, ’sådan er jeg jo bare’. Det er ting der er så naturlige for os, at vi næsten kan gøre dem i søvne.

Måske er du fx den, der husker at sige tillykke til folk, summerer op på diskussionerne løbende ved møder, så alle er med, eller den der er god til at regne jeres tidsforbrug ud, så I alle holder jer indenfor rammerne. Fordi det er så naturligt for os, er vi blinde overfor det. Så bed dine omgivelser, dine studiekammerater, din chef, dine kolleger, din familie om, lige at give dig et par stikord på:
– hvad de synes er typisk dig, som de sætter pris på
– hvad de synes, du er god til

 

Tip 3: JEG SKAL HAVE JOBBET, FORDI …

Ud fra alle de mange kompetencer og pointer du har fået fra din egen brainstorm og i feedbacken fra din omgangskreds former du nu nogle klare sætninger om, hvem du er hvor du dækker:
– Din motivation – hvorfor brænder du for at få dette job?
– Dine kompetencer og kvalifikationer – hvad kan du gøre for denne virksomhed eller organisation?
– Din rygdækning: Hvordan har du den rette erfaring, kvalifikationer og resultater i ryggen, der sikrer, at du er den rigtige kandidat?

Form ca. 2-3 sætninger om hvert emne. Og dan så sætningen, hvor du vælger de 2-3 punkter ud, der sælger dig allerbedst og put dem ind i sætningen: ”jeg skal have jobbet, fordi …” Dette er ikke en sætning du højst sandsynligt vil høre dig selv sige, til jobsamtalen, men det er en vigtig mental øvelse at gøre. Den gør, at du er klar, når de, ved jobsamtalen, som det sidste spørgsmål, måske spørger dig: ”Så hvorfor synes du så, vi skal ansætte dig?” Så har du en klar og velargumenterende sætning klar, når du siger, ”det synes jeg, jeg skal, fordi jeg ….”

 

Tip 4: GIV DEM LOV TIL AT LÆRE DIG AT KENDE

Det er normalt at blive nervøs. Sådan er det. Træk vejret og bliv ved med at vende din opmærksomhed tilbage til det, der foregår lige der, hvor du er. Når vi bliver nervøse, har tankerne det med at trække os væk. Bare lad tankerne være der OG bliv ved med at fokusere på det, der er vigtigt for dig i situationen. Dine pointer og dit møde med din – forhåbentlig – fremtidige arbejdsgiver.

De fleste arbejdsgivere vil faktisk ikke se ned på dig fordi du er nervøs, tværtimod ser de det som et naturligt tegn på, at du er motiveret for at få jobbet og gerne vil gøre dit bedste. Så giv slip på at ville skjule eller kontrollere din nervøsitet. Faktisk vil de højst sandsynligt heller ikke kunne se på dig, at du er nervøs. Giv dem i stedet lov til at lære dig at kende. Det er den eneste måde de kan få en fornemmelse for, om at du vil passe godt ind i virksomheden. Smalltalk med dem i starten og skab øjenkontakt, så får I hurtigere den kontakt der gør, at din nervøsitet til dale, da du begynder at føle sig tryg i situationen.

 

Tip 5: ØV INDEN

Som det er med alt, der skal foregå LIVE, er det lettere for os at agere på den måde, vi gerne vil i situationen, ved at have øvet os inden. Så øv jobsamtale: Bed din kæreste, ven, familiemedlem om at lege din fremtidige arbejdsgiver og stille dig spørgsmål. Få dine budskaber og pointer, som du har forberedt, ind i de svar, du giver, så det virker naturligt og du får øvet din argumentation.

Jo mere du har øvet, jo mindre er du bange for at få et svar du ikke havde tænkt på, fordi du via træningen opbygger følelsen af, at du godt kan tænke dig om undervejs og give nogle gode svar, hvor du får dine pointer med. Dette er med til at mindske din nervøsitet ved selve jobsamtalen.

Kunne du bruge disse øvelser? Efterlad gerne en kommentar her nedenfor,

Kh Annette Bjerre Ryhede

8 Replies to “Sådan får du dit drømmejob”

  1. Hej Annette

    det var spændende læsning, meget nyttige råd! Og selv om jeg ikke søger job lige p.t., er jeg sikker på, at dine råd stadig vil være guld værd, den dag det bliver aktuelt.

    Mange hilsener
    Monica

  2. Hej Annette
    Tak for de gode råd. Jeg har læst mange tips og tricks om jobsøgning, men du har her lavet en god sammenhængende tankegang, der virker fint og inspirerende.

    Mange hilsner
    Charlotte

  3. Hej Charlotte
    Mange tak for din kommentar – dejligt at høre! Jeg ønsker dig al held og lykke med din jobsøgning!
    Kh Annette

  4. Tak for endnu en spændende artikel.

    Jeg havde selv meget stor glæde af at træne/øve mine svar. Min far har været arbejdsgiver gennem mange år, og han var super god til at stille alle de spørgsmål jeg fik til den rigtige jobsamtale.

    Der findes en app, hvor du kan træne det at gå til jobsamtale – faktisk en jobsamtalesimulator… Som stiller dig alle de typiske spørgsmål du vil få til en jobsamtale.. Så kan du filme dine svar – og få feedback fra en ven eller en professionel jobrådgiver. Den ligger under Krifas app, som kan gratis hentes her til både Android og iPhone:

    https://www.krifa.dk/fs/karriere/gratis-tilbud-til-dig/mobil-app.aspx

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

ARTIKULATION