I sidste uge havde jeg besøg af to dødeligt passionerede lærere. Dødeligt passionerede for ikke at sætte deres elever i bås. De to lærere er fra 10.klasse Campus Køge. Et sted, der er mange unge menneskers sidste udvej. Sidste udvej for at få bedre karakterer. Sidste udvej for at gennemføre noget. Eller sidste udvej for at blive erklæret gymnasie-egnet.
Jakob og Mette kan noget helt særligt. De kan tage de elever, andre har givet op overfor, og få dem til at blomstre. Og få bedre karakterer.
Igennem vores session, hvor vi producerede et oplæg om deres vigtige arbejde, blev det klart, at der er 3 ting, de går benhårdt efter, når de skal løfte et ungt menneske:
De bekræfter ikke den unge i sine antagelser om sig selv og hvad de kan. De hjælper dem med at finde en ny rolle
De italesætter og anerkender selve det, at de forsøger at løse en opgave. Ikke om den bliver løst rigtigt i første hug.
De giver de unge et nyt mindset. Et mindset hvor de ser positivt på sig selv og andre. Og de værdsætter sig selv og andre.
Mette og Jakob er derfor dagligt på vagt overfor deres egne fordomme om deres elever. De fordomme, som vi som mennesker er lynhurtige til at have om hinanden. Så snart de kan mærke, at de har fået sat en elev i en kasse, fx: ’Han er også sådan en, der altid skal udfordre grænserne’, så kigger de på kassen og kaster den væk, for at kunne se åbent på eleven igen. De ved nemlig, at hvis deres fordomme bidder sig fast, så begynder de også at behandle den unge efter det. Og så har de tabt slaget om at hjælpe ham med at vokse.
Resultatet taler for sig selv. Rigtig mange af de unge fordobler deres karakterer igennem deres år i 10. klasse. Men Jakob og Mette er overbeviste om, at det kun sker, fordi de først og fremmest fokuserer på den unges personlige udvikling. De ved, at når først den unge begynder at vokse – ja så følger karaktererne med. Derfor prioriterer de benhårdt, at være på de unge.
Når du tager ordet, ligger din succes ikke bare i dine velvalgte ord, din faglighed og dine flotte slides. Din succes handler endnu mere om den relation, du har til de mennesker, du taler til.
Derfor skal du vide, hvordan du tænker om dig selv og dit publikum, når du tager ordet. Du skal vide, hvor du har en tendens til at sætte dig selv i bås. Og sætte dit publikum i bås. Ellers kan du aldrig opnå en stærk relation til dit publikum og flytte dem.
Lyder det krævende? Bare rolig. Jeg guider dig sikkert igennem processen på Bliv Hørt, så du bliver klar til at vinde dit publikum.
Varme hilsener,
Annette