Forkølet, men du SKAL bruge din stemme?

Spirende forårstid er forkølelsestid og det betyder, at vi er i stor risiko for at miste stemmen! Måske sidder du ligesom mig, lige nu med en fin lille forkølelse. Måske er du omgivet af folk med forkølelse og hoste. Jeg er begge dele. Og jeg skal undervise både i morgen og på fredag.

Det er lidt noget værre noget, for der er ikke rigtig nogen vej udenom .. uden stemmen er det meget svært at holde oplæg, møder, den vigtige præsentation eller den store tale.

 

MISTET STEMMEN?

Gør det ondt at tale, er det simpelthen bare om, at holde op med at tale. Stop. Og praktisere stilletid …

Det er afgørende, at du giver stemmen ro mens forkølelsen går over, og du får din stemme tilbage. Lad være med at hviske – det er endnu mere anstrengende for stemmen at hviske end at tale normalt.

Plej forkølelsen og din stemme det bedste du har lært: Hold dig varm, drik varm te med revet ingefær, citron og honning. Ingefærshots er heller ikke tosset.

Er stemmen helt væk er der intet andet at gøre end at aflyse eller udsætte. Du risikerer at gøre skade på dit stemmeapparat ved at prøve at tvinge en stemme frem!

 

AKUTTRICKET NÅR DU SIMPELTHEN SKAL BRUGE DIN STEMME

Skal du simpelthen bruge stemmen, selvom du er forkølet, eller lidt hæs, så prøv dig frem med denne metode, jeg selv praktiserer lige nu.

Spar stemmen indtil det virkelig gælder. Når du så skal tale, er det afgørende, at du ’taler rigtigt’ – det vil sige, at du skal sørge for at tale fra maven = Du skal bruge dine mavemuskler til at give din stemme styrke – (styrken må ikke komme fra din hals – så overanstrenger du din stemme) Og du skal have din vejrtrækning helt ned i bunden af lungerne.

Lav så, inden du går på, denne opvarmningsøvelse:

  • Træk luften held ned i bunden af lungerne.
  • Få fat i de mavemuskler, du bruger til at tale med
  • Pust dine kinder op, så du har to store runde bolde som kinder.
  • Med luft i lungerne og i kinderne og fat i mavemusklerne siger du nu ’puuuuuh’ lyde. Gå op og ned i tone.

Laver du øvelsen rigtigt, er det umuligt at overanstrenge dit stemmebånd samtidig, og du får varmet de muskler op, du skal bruge til at tale med. Du skulle også gerne kunne mærke, at det løsner lidt i halsen, og du kan således bruge øvelsen til at få løsnet op for nogle af dine eventuelle spændinger og irritationer i din hals. Når jeg har lavet øvelsen, oplever jeg, at min stemme har det langt bedre, og er klar til endnu en tale.

Tag varmt vand med revet ingefær og honning med på talerstolen – det kan lindre og smøre din stemme undervejs, så du ikke gør ondt værre. Drop kaffen der udtørrer.

 

HVORFOR MISTER VI STEMMEN?

Når vi er forkølede er vi i stor risiko for at miste stemmen. Det skyldes, at den irritation og hævelse der følger med forkølelsen, kan forhindre stemmebåndene i at vibrere. Og så kan vi ikke tale. Det kan også være, vi kan tale lidt, men det så gør ondt, når vi taler.

Når det ikke er en forkølelse der har taget stemmen fra os, er det typisk fordi vi har overanstrengt stemmen. Du har stået på mål og råbt til de andre fodboldspillere. Du har været til koncert og har forsøgt at overdøve musikken. Vi har simpelthen overanstrengt vores stemmeapparat i en sådan grad, at vores stemmebånd ikke kan vibrere.

Det første du skal gøre, er derfor at lære at bruge din stemme rigtigt, så den altid er med dig når du har brug for den, og du kan tale højt, tydeligt og klart.

Det lærer du på mit onlinekursus Styrk Din Stemme

Kh Annette

2 comments on “Forkølet, men du SKAL bruge din stemme?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *