Er du en god lytter?

Eller afbryder du, når det passer dig? Har du travlt med at tænke over, hvad du selv vil sige, og sidder du på spring for at give en masse gode råd? Fortæller du, hvad du selv ville have gjort eller har oplevet, af lignende situationer, så snart du får ordet?

I stedet for EGENTLIG at lytte – kun lytte?

Åbner du reelt dit sind for at lære noget nyt? For at blive beriget af et nyt perspektiv?  For at forstå? For at høre, hvad der bliver sagt, i stedet for hvad du tror der bliver sagt?

Så går du glip af chancen for at blive blown away!.

Du går glip af chancen for virkelig at forstå et andet menneske.

Men måske vigtigst af alt – du går glip af at give den største gave, du kan give et andet menneske: Din udelte opmærksomhed.

Dér, hvor den, der taler til dig, føler sig set, hørt og MØDT som det menneske, vedkommende er.– og ikke den, du tror han eller hun er.

Det er i dette møde, når vi er nærværnede, at den, der taler, føler sig anerkendt. Det er her, vi bygger tillid og gensidig respekt.

 

DET ER NOGET, VI SKAL LÆRE
Men for at kunne lytte helt og dybt, er vi nødt til at ændre på vores egne vaner og overbevisninger om, hvilken rolle vi tror, vi skal udfylde i situationen. Vi skal gøre os åbne for virkelig at lytte til det, der bliver sagt. Være stille og lytte …

Det er i virkeligheden ret enkelt og let. Meget lettere end at bruge så mange kræfter og hjerneceller på at gruble over og analysere dét, vi hører. I stedet er vi til stede og får det hele med.

Det eneste vi skal gøre er at:

  • Læne os roligt tilbage i os selv og lige mærke, hvad der kører i os selv
  • Slappe af. Det får vi hjælp til ved at trække vejret … gerne dybt og laaaaaangsomt
  • Bliv ved med at trække vejret … dybt og langsomt
  • Kig på den, der taler. Lad dig hvile roligt, afslappet og naturligt i øjenkontakten
  • Bliv ved med at trække dig tilbage til at have opmærksomheden roligt og blødt rettet mod den, der taler. Bare lad de tanker, der er der, være. Bliv ved med blidt at trække din opmærksomhed væk fra tankerne og hen til den, der taler. Lyt. Lyt. Lyt. Lyt til, hvad personen siger.
  • Giv personen din fulde opmærksomhed – det har han/hun fortjent!

Det er meget enkelt ikke? Men vi glemmer det. Jeg glemmer det. Og jeg vil nu invitere dig til – sammen med mig – at blive en bedre lytter i den kommende uge. I alle de samtaler, vi er en del af, (hvor det giver mening) at øve os i simpelthen bare at lytte. Nærværende. Opmærksomt.

Del meget gerne med mig her på bloggen – hvordan det var: Alle der bidrager med en kommentar om, hvad du fik ud af denne øvelse, får gratis tilsendt en vejrtrækningsmeditation, der automatisk dæmper nervøsitet.

Så slå ørerne ud og rigtig god fornøjelse! Jeg håber, at ugen vil gøre os klogere på både os selv – og hinanden.

Mange hilsner

Annette

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *