Tal som TED og brænd igennem

Åhh hvor jeg elsker TED Talks! Jeg elsker dem så meget, at jeg hyppigt nævner dem som en fantastiske inspirationskilde, når jeg holder kurser. Jeg finder også her nogle rigtig gode  eksempler vi kan lære sindssygt meget af på vores rejse til at blive talere med hjerne og sjæl.

Hvorfor? Fordi talerne her er gennemarbejdede til den yderste detalje.

Talerne har øvet sig i ugevis for at kunne gå ind og fyre den af. Det betyder at de leverer på et meget meget højt niveau.

Skærmbillede 2016-03-06 kl. 14.37.24De VED hvad det er, der virker i mundtlig kommunikation og de taler, så jeg kan huske deres budskab – og hvad det gjorde ved mig at modtage budskabet – mange år efter jeg så talen. Det, de ved, der virker, er:

 

LUKE SKYWALKER SLÅR DARTH VADER

  • De taler fra deres ENGAGEMENT – et engagement der bunder i kærlighed og ikke i ego og vrede – de vil gøre verden til et bedre sted! (Det virker aldrig at stille dig op og skælde ud, hvis du vil rykke dit publikum, inspirere, motivere og give dem lyst til at bakke op om det, du siger. Punktum. Så bearbejd din vrede og frustration inden du går på scenen.)

 

LEVENDE MALARIAMYG SKABER IDENTIFIKATION

  • De taler til HUKOMMELSEN – de ved hvordan de aktiverer den med historier, genstande og oplevelser for publikum. Et rigtig godt eksempel er, da Bill Gates sagde til sit publikum, at de myg, han havde taget med i en krukke, var malariamyg. Så slap han dem løs udover publikum … (du finder linket til denne video når jeg om lidt giver dig listen over mine ynglings TED-Talks) og nej, det var blot almindelige myg, ikke malariamyg han havde med …
    Hjerneforskeren Jill Bolte Taylor medbragte en rigtig hjerne under sit foredrag om hendes eget slagtilfælde og Brene Brown fortalte historien om hendes egen opvågning, da hendes forskningsresultater rystede hende i en grad hun aldrig havde regnet med … Vi identificerer os med hende og gennemlever erkendelsen sammen med hende.

 

DE SERVERER EN FÆRDIG MENU – IKKE EN BUFFET

  • Talerne er skåret 100 % til, så BUDSKABET træder klart igennem. De er præcise, konkrete og klare og får derved budskabet ud på kun 18 minutter! De serverer en færdig menu for publikum, hvor det er helt tydeligt hvad de vil publikum. De serverer ikke 20 detaljer og ‘så skal I også lige vide det her på 20 slides’, så publikum selv kan vælge. Nixen – de har skåret det hele til. De prøver ikke at undervise publikum. De prøver at rykke dem. De har nøje valgt, hvad der skal være en del af menu’en, for at de opnår det, og hvad der ikke skal med. Det kræver mod og skarphed på formål og publikum at kunne gøre. Du kan også.

 

Er du nysgerrig? Fedt 🙂 Her kommer mine favorit TED Talks – flere af dem har jeg set mange gange, og jeg kommer helt klart til at se dem igen 🙂
Rigtig god fornøjelse!

 

MINE FAVORIT TED-TALKS MED HJERNE OG HJERTE

 

Skærmbillede 2016-03-06 kl. 14.18.27Hjerneforskeren Jill rykker os med sin hjerneblødningen

Den allerførste TED Talk jeg så, kommer her. Det er den rørende fortælling om hjerneforskeren Jill Bolte Taylors egen hjerneblødning, og hvordan det fik hende til at forstå hjernen endnu bedre:

(Klik her, så kommer du direkte til videoen på ted.com)

 

 

Bill Gates slipper pointen løs

Skærmbillede 2016-03-06 kl. 14.27.28

Talk’en handler om malaria og Bill Gates kamp mod malaria. For at gøre det tydeligt, hvorfor det er vigtigt, sender Bill et par malariamyg ud til publikum. Så oplever de på egen krop frygten for malaria og fanger pointen om, hvorfor det er noget vi skal gøre noget ved. Se TED Talk’en her:

(Klik her, så kommer du direkte til videoen på ted.com)

 

 

 

Brene Brown er min heltinde!

Skærmbillede 2016-03-06 kl. 14.29.58

Her kommer den TED Talk jeg har set flest gange, henvist flest til, og vist hver gang jeg har haft muligheden. Med denne Talk blev jeg fan af Brené og efterfølgende har stalket hendes bøger, hjemmeside og andre talks fanget på youtube! Hvorfor? Fordi hun taler fra sit hjerte, hendes ydmyghed og bruger sig selv som eksempel på, hvad jeg ser som en af de største barrierer for vores egen udvikling som mennesker! Hun viser, hvad vi er oppe imod men guider os også over det – igen med sig selv som eksempel. Det er for mig mod ud over alle grænser! Hun og hendes budskab har brændt sig fast hos mig. Nyd showet her:

(Klik på linket her, så kommer du direkte til videoen på ted.com)

 

 

Elisabeth har en dæmon

Skærmbillede 2016-03-06 kl. 14.37.03Hun er forfatter og hun ved om nogen, hvordan det er, at blive målt på sit arbejde – et arbejde der har fået hende til at blive hyldet og slagtet. Sådan er det! Hendes nørdede iver fik hende til at gå tilbage i historien og finde en måde at overkomme og acceptere det, så hun bevarede kærligheden til at skabe og kontakten til hendes kreative kræft. Et tip alle os, der skaber noget fra vores hjerte, passion og drive kan bruge! (Og ja, så er hun såmænd også forfatter til bogen Spis, Bed, Elsk der er filmatiseret med Julie Roberts i hovedrollen. Bog og film er fyldt med yoga (filosofien – ikke de fysiske streg og bøj) og jeg er fan! Oplev en fantastisk fortæller rive dig med her:

(Klik på linket, så kommer du direkte til videoen på ted.com)

 

Hvorfor? Spørgsmålet over dem alle …

Skærmbillede 2016-03-06 kl. 14.39.47

Simon Sinek skrev bogen ‘Start with WHY’, og som mange meningsdannere før ham, er han også blevet inviteret til a koge pointen ned i de famøse 18 minutters TED Talk. Spørgsmålet om why – hvorfor – er det, du også skal stille dig selv som taler, for at du kan ramme magien med din tale: Hvorfor er det vigtigt, at du taler om dit emne og deler dit budskab med dit publikum? Hvorfor? Hør hvorfor det er ekstra vigtigt, og hvorfor det er afgørende, at du kan besvare dette spørgsmål inden du sætter dig ved PowerPoint programmet – eller prezi for den sags skyld … Fang pointen om hvorfor her:

(Klik her, så kommer du direkte til videoen på ted.com)

 

JEG LÆRER DIG HVORDAN DU GØR

DU ER EN UNIK TALER
Jeg er meget inspireret af TED’s måde at tale på. Vil du have hurtig adgang til guldkornene og få dem omsat til de emner du kommunikerer om, i de situationer du står i, så skal du helt klart komme med på mit heldagskursus! Du kommer blot med et emne, du er blevet guidet til at reflektere over din praksis med at kommunikere inden dagen, og du går fra kurset med et færdigt oplæg, du har trænet din levering af det, og du er blevet bevidst om og hviler i dine styrker og din særlige x-factor når du tager ordet. Næste gang er den 30. martshop med til kurset ‘Bliv den taler, du drømmer om at være‘ her

 

FRA DEATH BY POWERPOINT TIL EN EVENTYRLIG REJSE
Vil du lære hvordan du kommer ud af PowerPoint helvedet med bullits der gør dig til den kedelige underviser, når du tager ordet og dit publikum til stirrende døde hunde? Så skal du lære hvordan du omsætter din døde PowerPoint til en rejse for dit publikum, der får dem til at sidde helt fremme på stolen sultne efter mere. Jeg holder workshoppen om aftenen den 20. april og du skal med, hvis du vil være den bedste formidlere i dit team – vi ses til workshoppen Fantastiske Præsentationer!

Vi ses!

Kærlig hilsen,

Annette

1 comment on “Tal som TED og brænd igennem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *