Skal du levere et oplæg, en tekst eller en præsentation efter påskeferien? Så gå ud i solen med blok og kuglepen. Gå hen et sted hvor det er hyggeligt og rart, i stedet for at tvinge dig ind til computeren med tanker om ’årh, nu skal jeg også have kigget på det’.
Faktisk er en af de største fejl, jeg oplever, folk begår, når de skal lave et oplæg, at de sætter sig ved skrivebordet og begynder at læse i tusind rapporter, google alt muligt og samle og samle –oooooooooog samle – information! Men til sidst drukner de. Så ved de ikke hvad der skal være hoved og hale og hvad der skal med og ikke med, og hvad der er op og ned i ’det oplæg/den præsentation’ de skal have klar. De ender med at bruge timer! Dage!!! Som kunne være brugt bedre, fordi de druknede på forhånd. Det betyder ikke, at læse/søge/samle fasen er forbudt. Det handler bare om, at du skal være bevidst om hvornår du skal gøre det og på hvilket grundlag du skal gøre det.
Og her kommer svaret: Du skal først begynde at søge information, når du ved, hvad det er for en type af information, du har brug for og hvorfor, du har brug for den. Når du ved hvilken rolle, den skal spille i dit oplæg. Men det ved du først, når du har fundet FOKUS for dit oplæg. Og fokus finder du kun ved at spørge dig selv – når du sidder et roligt sted med dig selv og et blankt ark på computeren eller blokken: Hvad er det væsentlige i det her – som vil gavne de, jeg skal fortælle om det, til?
Først når du har det klar – helt klart! så ved du, hvad du så skal fortælle om, komme ind på, og give af information og inspiration, eksempler og cases. Så kan du begynde at samle. Men du må også hele tiden skære fra i forhold til dit fokus. Alt skal ikke med!!! Du skal hele tiden overveje – med alt hvad du siger i dit oplæg: Hvad skal de bruge det her til? Hvordan vil det gavne mit publikum?