Toastmaster, bryllupstaler og taler fra HJERTET

Skal du være toastmaster  eller holde tale ved et bryllup?

Så er her de bedste tips til de gode bryllupstaler og  festlige indlæg – plus den formelle talerække.


Bryllupstaler skal komme fra hjertet

Dine bryllupstaler er de vigtigste taler i dit liv. De taler der for alvor brænder igennem, og som jeg selv personligt kan huske mange mange år efter, er dem der kom fra hjertet! Du kan ikke fake autenticitet, og du kan ikke sige noget, der gør indtryk, hvis du ikke føler dem. Ja det kan betyde, at der kommer en lille tåre undervejs, men jo stærkere en oplevelse bliver det for dig som taler og dem der lytter, fordi du får sagt det, du rigtig gerne vil fortælle dem. Og for alle der hører talen, er der ingen tvivl om, at du mener det, du siger.

Ja klart – vi er bange for, at vi ikke kan styre det, og ikke komme igennem talen. Derfor er talen til brylluppet, eller andre store fester, heller ikke stedet at afsløre dybe hemmeligheder eller give en negativ kommentar med på vejen. Fester er til for at fejre det gode, og har du ikke noget godt at sige, så lad være med at holde tale.

For her er vi inde på noget centralt: For at holde en tale fra hjertet, er vi også nødt til at forholde os til de følelser, vi har for dem, vi skal tale til. Det gælder om at mærke dem og høre hvad de har at sige. Oftest finder vi jo så, så glædeligt ud af, at der er rigtig mange positive følelser, som vi ikke i hverdagen går og udtrykker overfor hinanden, og så er festtalen et oplagt sted at markere, hvad den eller dem, der skal fejres, betyder for os. Det er dét, der er med til at gøre dagen helt unik for både dem der bliver fejret og dem der er gæster.

Det skyldes også, at vi, selvom talen ikke er til os, spejler os i det der bliver sagt, mærker de følelser der er til stede i det, og måske lader vi os inspirere af nogle af de ting der bliver sagt i talen.

Så til din forberedelse:

Sådan laver du bryllupstaler, hvor du har hjertet med

Sæt dig ned med et stykke papir og mærk efter hvad dem, eller den, du skal holde tale til, betyder for dig. Hvad for nogle særlige oplevelser har I haft sammen? Hvad har personen hjulpet dig med, sagt til dig og givet dig i livet? Skriv stikordene ned, fx i en brainstorm, som et mind map. Hvad kommer frem når du tænker på personen eller personerne? Hvis det er svært at komme i gang, så lav en non-stop writing over, hvordan de eller den, du skal holde tale, er særlige og hvad de betyder for dig.

Når du nu har en masse stof, kan du begynde at strukturere det. Måske vil du starte med at tale om de karakteristika, der for dig  gør hovedpersonen særlig. Herefter kan du arbejde dig ind på, hvad de betyder for dig rent følelsesmæssigt. Bruger du eksempler og historier, så gør det tydeligt hvad pointen er med de eksempler. Det er det, der gør talen personlig og din tale til din helt unikke gave til hovedpersonen.

Centrer din tale, eksempler m.m., omkring tre hovedpointer, og slut af med dit hovedbudskab til dem. Og det behøver ikke at være så højtflyvende. Det er nemlig ofte at, ’derfor er jeg utrolig stolt af dig’, ’derfor elsker jeg dig så utrolig højt’ eller ’og derfor er det så dejligt at være I jeres selskab, og det gør mig så utrolig glad, at I har fået hinanden her i dag’.

 

 

Se onlinekurset Fra nervøsitet til Gennemslagskraft her

 

5 tips, der gør dig til en succes som toastmaster

  1. Bliv nævnt i invitationen, så folk kan melde deres indslag til dig. Bed dem melde indslagets art, tid etc. så du kan planlægge en god rækkefølge
  2. Placér indslagene efter, hvordan du ved at det vil passe med køkkenet, værtsparrets ønsker og lav et godt miks af  mad, sange, taler m.m.
  3. Som toasmaster er det selvfølgelig din opgave, at guide gæster og værter sikkert gennem en dejlig aften. Som  x-tjener ved utallige bryllupper skynder jeg mig lige at tilføje: Husk hele tiden at koordinere med køkkenet!
  4. Hold talerne orienterede undervejs og fortæl taleren, når det næste gang er dennes tur, ca ti minutter før, så personen kan gøre og holde sig klar
  5. Sørg før at tidsplanen holdes, så brudevalsen danses inden kl. 24 (Det regnes traditionelt for uheld hvis den danses efter kl 24) – det er dit ansvar at sørge for at alt klapper, så brudeparret kan slappe af og nyde deres fantastiske aften!

 

Talerækken ved bryllupstaler

Der er en helt traditionel ‘Emma Gad-agtig” formel talerrække, man kan benytte sig af ved bryllupper. Men personligt har jeg, alle de gange jeg har været toastmaster, spurgt brudeparret, hvilken rækkefølge de selv vil foretrække.  Fx synes jeg, at det er fjollet, at bruden, hvis hun vil holde tale, kommer langt nede i rækken. Hvorfor ikke lige efter gommen, da de to taler jo hører sammen? Som værtspar og brudepar synes jeg, man selv har lov at bestemme.

Tænk over hvordan det passer bedst, fx ved at du ved lidt om, hvad de forskellige talere vil sige. Dette er også en god hjælp til at hjælpe folk – i god tid inden den store dag – med at komme i gang med at tænke over, hvad de vil sige. Og du kan hjælpe dem, der er i vildrede, ved at spørge; hvad vil du rigtig gerne sige til dem? Hvad vil du fortryde, at du ikke får sagt+

Som toastmaster vil du typisk præsentere dig, efter at du er blevet præsenteret af værtsparret. Sig her noget om, hvordan du regner med at styre programmet, måske takke for æren og sige noget kort til brudeparret. Du er den der sætter rammen, og kan også lægge stilen ved at lægge ud med at hylde brudeparret, sige noget om hvad du mener gør dem særlige, og at det er I alle glade for at fejre i dag. Du er jo nemlig også på en måde en repræsentant for hele selskabet, og kan lægge en ekstra skål ind for værten(erne) og sætte stemningen.

Traditionelt set vil du også holde tale undervejs, og som afslutning på aftenen, kan du sige noget, der rammer hele aftenen ind. Så forbered også hvad du vil sige til sidst, som en sidste hyldest. Du kan selvfølgelig moderere det efter hvad der er blevet sagt og sket i løbet af aftenen. Men at du har tænkt over, hvad du vil sige til sidst, på forhånd, er med til at give dig ro og overskud aftenen igennem.

Tager I den formelle vej er rækkefølgen:

 

Den traditionelle talerække ved bryllupper

1. Værten (som typisk er brudeparret, gommen eller brudens far eller mor). Der bliver budt velkommen, og toastmasteren præsenteres.

2. Toastmasteren  – præsenterer sig selv, fortæller om aftenen etc.

3. Brudens far.
4. Brudgommen.
5. Forlover.
6. Brudgoms far.
7. Bruden

 

Kom til onlinekurset Tal til Festen her

 

Talerække til det moderne brudepar

Her er brudeparret de første, der holder tale. Så kan de læne sig tilbage, slappe af og nyde alle de andre kærlighedsord fra deres familie og venner. Der er nogen, der ikke har appetit, før de har holdt deres tale – og det vil jo være sund, at gå glip af sin egen dejlige bryllypsmiddag ;).

  1. Værten = brudeparret. Der bliver budt velkommen, og toastmasteren præsenteres.
  2.  Toastmasteren, der  introducerer aftenen
  3. Gommen
  4. Bruden
  5. De nærmeste familiemedlemmer

Herefter kommer venner og familie i rækkefølge efter, hvor tæt de er på parret.

 

Kærlig hilsen Annette

 

Gå på opdagelse i alle onlinekurser her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *