Hemmeligheden bag at stå på en scene

Foran mennesker – uden frygt! Du skal ’blot’ være i stand til at kunne rumme alle de mulige tanker dit publikum ville kunne finde på at tænke om dig når du stiller dig frem.

Det er da meget nemt ikke?

Nej. Hvis det var så nemt, så ville der være mange flere af os, der stillede os frem. Og vi ville være fri for de effekter der følger med frygt og nervøsitet. Men ved du hvad? Nu skal jeg fortælle dig en hemmelighed:


PSSST HEMMELIGHED NR. 1 – DET ER BARE PROJEKTIONER

Det er bare projektioner. En projektion er en side af mig selv, som jeg ubevidst tillægger en anden, fordi jeg ikke selv vil være ved den. Så det, det er meget meget vigtigt at bemærke her er, at det faktisk ikke har noget med dig at gøre! Beskueren ser blot noget hos dig, som han eller hun tolker som den flig af sig selv, de ikke selv vil være ved.

Projektioner er både af positiv og negativ karakter, men vi har en tendens til primært at benægte vores egne ikke-så-pæne sider og skyde dem over på andre …

Det betyder altså, at hvis én i publikum mener, at du er ’arrogant’, eller ’inkompetent’, så er det noget, de ser hos dig, der får dem til at have denne tolkning. Det betyder ikke, at du er det! Der er bare noget, der får dem til at have denne tolkning.

Projektioner er en del af det at være menneske. Vi vil selv, hele vores liv, projicere egenskaber over på andre, ubevidst og bevidst. Og vi vil selv blive genstand for andres projektioner. Hvad end vi ved det eller ej.

Det der derfor er vejen til at kunne stå på en scene uden at være bange for, hvad publikum mon kunne finde på at tænke om dig er at kunne rumme projektionerne. Og når hvor du ved, at det blot er projektioner, så bliver det meget lettere. Det er ikke sandheder. Det er bare projektioner.Og kan du rumme at nogen projicerer lige præcis dén egenskab over på dig, så behøver du ikke være bange for det længere. For du kan rumme det.

 

PSSST HEMMELIGHED NR 2: VI ER ALLE SAMMEN DET HELE

Kan du sige, ja: Nogle gange er jeg usympatisk, nogle gange er jeg sympatisk, nogle gange er jeg inkompetent, nogle gange er jeg kompetent. JA! Jeg ved ikke alt, og ja nogle gange er der diskussioner jeg bare ikke gider tage, og jeg affærdiger andre med min mening. JA. Jeg er det hele. Og jeg er helt ok. Jeg er god nok! For vi er alle sammen det hele.

Grundstenen bag denne måde at se på projektioner og fortolkninger er en forståelse af, at vi som mennesker rummer det hele. I takt med vores udvikling har vi så begyndt at bilde os selv ind (i samarbejde med samfundet, vores kultur og relationer), at nogle kvaliteter er bedre end andre. De kvaliteter vi har dømt som de dårlige, gør vi herefter alt for ikke at kunne skrive på os. Og det er her frygten for publikum kommer ind: Tænk hvis de kunne finde på, at tænke det om os, som vi har gjort så meget for ikke at blive associeret med …

 

Kom 10 skridt tættere på scenekanten med denne øvelse:

Hvad er det værste, der kan ske? Hvad må de for guds skyld ikke tænke om dig?

Skriv det ned.

Træk vejret.

Husk: Det er kun fortolkninger. Det er blot projektioner De er ikke farlige.

De er ikke sandheder. De er blot fortolkninger

Tag den egenskab, du har skrevet ned, og giv dig selv lov til også at være det. Du er ikke perfekt og du skal ikke være perfekt. Jo mere du kan rumme denne side, jo mere slapper du af når du tager scenen. Jo mere er du tilstede. Jo mere autentisk bliver du som kommunikatør. Jo mere vil du være i kontakt med publikum og jo mere vil du få følelsen af at I er sammen.

Kh Annette

Og jo mere vil både du og dit publikum få en god oplevelse sammen!

Og du vil få dine budskaber igennem.

 

Dette arbejde er også det, der kaldes skyggearbejde, som blandt andre Pernille Melsted arbejder med herhjemme. Og jeg kan VARMT anbefale hendes kurser – både online og i ’real-space’ 😉

 

 

2 comments on “Hemmeligheden bag at stå på en scene

Hej Annette,
du er bagkvinde for en øjenåbnende og tankevækkende blog, som jeg lige har fået åbenbaret af en ven på Facebook. Jeg gemte straks to af dine indlæg via min Macs fede gemme-funktion “Læser”, men desværre uden forfatteroplysninger på. Jeg måtte klike en hel del rundt for at finde ud af, hvem der er ophavskvinde til alle disse guldkorn. Det er måske positivt på din hjemmesides besøgsstatistik, men jeg opfatter det som selvundervurderende, at du ikke sætter navn på overalt. Du kan i allerhøjeste grad være disse indlæg bekendt – med navns nævnelse.
Tak!

artikulationdk Post author

Hej Carsten. Tusind tak for dine rosende ord om mine indlæg – guldkorn er et stort ord, så mange tak!
Mener du, at gemmefunktionen ikke medtager oplysninger om forfatteren, eller det, at jeg ikke altid får skrevet i selve indlægget, at det er mig, der har skrevet det?
På forhånd tak for dit svar!
Mange hilsener – og tak!
Annette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

ARTIKULATION