“Jeg taler for hurtigt …!”

Fortvivl ikke, det er der rigtig mange af os der gør! Men vi kan alle lære at tale langsommere, det handler ‘bare’ om at bryde vanen, og det gør man ved at øve sig rigtig meget i at tale langsommere. Nogle mener, man skal gøre noget nyt mindst 33 gange, før det bliver den nye vane, andre mener at vi skal gøre noget nyt op til hundrede gange, før det bliver en vane. Ligegyldigt hvad siger tallene noget om, at det kræver tid og energi at gøre noget andet end det vi plejer. Vi kan ikke omprogrammere os selv, men ved at øve det nye kan vi bryde gamle vaner.

  • Sæt det fx som et mål i starten af din dag: I dag vil jeg træne og øve mig på at tale langsommere. Tal så langsommere hver gang du åbner munden. Til møde, når du taler med kollegerne over skrivebordet, i telefon, med dine børn etc.

Du vil højst sandsynligt føle dig lidt fjollet i begyndelsen, fordi det føles uvant at gøre noget andet end du plejer. Det er helt normalt. Bare fortsæt med at øve dig, efterhånden kommer dte til at føles mere naturligt.

Det er ligesom alt andet nyt vi ønsker at lære: Det kræver øvelse, og så er det vigtigt at pointere, at det er lettere at lære nye ting, hvid man bliver støttet i sine fremskridt. Med andre ord: Når det går godt, og du fx får talt lidt langsommere, så ros og støt dig selv. Hvis du så glemmer det igen og igen kommer til at tale hurtigt, så undlad at slå dig selv oven i hovedet for det. Træk dig bare tilbage til det igen, ‘nåe, ja, jeg ønsker at at tale langsommere, så både min egen hjerne og mit publikums hjerne bedre kan følge med!

Hvorfor skal man tale ’langsomt’?
Det skal man, fordi det er svært for hjernen at følge med, når man taler meget hurtigt. Både din egen med også dine modtageres hjerner. Når du taler langsommere kan du både nå at tænke, samtidig med at du taler, du kan lettere få dig selv med i det du siger, fordi du ikke bare ’lirer af’, og du kan derfor få en meget bedre kontakt med dit publikum undervejs. Det gør det også lettere for dig at svare fyldestgørende på de spørgsmål du eventuelt får undervejs. Samtidig gør du dit publikum en kæmpe tjeneste ved at tale langsommere. At tale langsomt betyder ikke, at du skal gøre ordene kedelige, og pludselig holde op med at tale højt, tydeligt, artikulere og betone vigtige ord i det du siger, men at du taler i et tempo så det du siger, kan nå at synke ind hos dem du taler til.

Held og lykke med træningen.

2 comments on ““Jeg taler for hurtigt …!”

jeg har en pige på 14årder har være til mundlig eksamen i Fransk og Tysk og har fået at hvide at hun snakker alt foRhurtig.Så de vil ikke give en et 12 tal men hun fik 10.Hvad kan vi hjælpe hende med? Skal op i Engelsk .mvh Dortr

Annette Bjerre Ryhede Post author

Kære Dorte
Tak for dit spørgsmål. Der er to ting, der vil kunne hjælpe hende. Når vi taler for hurtigt, handler det typisk om to ting: Vi er nervøse, og det er blevet en vane, at tale hurtigt.
Derfor kan I hjælpe hende på to fronter. Når det gælder nervøsiteten, vil det være en hjælp for hende, at lære at kunne aktivere en dyb vejrtrækning, der går helt ned i bunden af maven, når hun bliver nervøs. samtidig er det gavnligt, at hun har jordforbindelse. I kan guide og træne hende i at mærke gulvet under fødderne og trække vejret dybt hver dag. Jo mere hun gør det, jo nemmere kan det blive, at kunne aktivere jordfirbindelse og dyb vejrtrækning når hun er nervøs, fx til en eksamen. Når det gælder vanen, skal hun lære, at kunne tænke, fokusere og finde ordene, mens hun taler langsomt. træn eksamenssituationen med hende, og træn hende i at tale overdrevent langsomt. jo mere hun træner, at tale så langsomt som overhovedet muligt, samtidig med at hun træner at finde hendes ord og holde fokus, jo nemmere kan det blive at gøre det til eksamen. til sidst er det gavnligt med en fast praksis inden hun går til eksamen, inden hun trækker spørgsmål og inden hun går ind til ekamensbordet: etabler jordforbindelsen og trække vejret dybt. igen og igen. det er ikke svært at gøre når vi er rolige, men det er svært at gøre, når vi er nervøse, derfor skal det ind under huden. jeg håber, I kan bruge disse to råd til at blive bedre til at tale langsommere.
I kan finde flere tips og blive guidet igennem træningen i mit onlinekursus fra nervøsitet til gennemslagskraft, som i finder her: https://artikulation.dk/online-kurser/fra-nervoesitet-til-gennemslagskraft/
Og i mit onlinekursus til eksamensforberedelse, somm i finder her: https://artikulation.dk/online-kurser/faa-den-karakter-du-har-fortjent/
Jeg skriver også om dette i min bog tal troværdigt, du finder her: https://artikulation.dk/bog-tal-trovaerdigt/
Vh Annette Bjerre Ryhede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *