Frygten for scenen

Frygten for publikum,

Vi kender den alle: Frygten for at gå i sort, blive blank, at klappen går ned. Så her kommer nogle tips til at håndtere den og få den til at slippe sin magt.

Frygten for, ”hvad publikum mon tænker”, at de angriber det, vi siger, at de ser ud som om, de keder sig, at de rejser sig op og går, at de spørger om noget, vi ikke kan svare på … puha, kan du mærke det i kroppen?

Der er masser af frygt forbundet med at stå foran et publikum. Men skal frygten have lov at vinde? At holde os fra at tale om det, vi brænder for? For sjovt nok, er der mange af os, der drømmer om, at stå foran et publikum, at være ét med dem, give og modtage, have en fed og inspirerende udveksling med publikum, få lov at påvirke, give ud, inspirere, give publikum noget, de kan bruge til noget …. Heldigvis er denne liste ofte meget længere.

Det første vi må gøre, er at acceptere frygten. Den kommer kun for at beskytte os. For at fortælle os, at den mener, der kan være fare på færde. Vores reptilhjerne gør os klar til at kæmpe eller flygte. Men det er ikke de mest hensigtsmæssige signaler for os, at sende ud. Så derfor må vi tage frygten under kærlig behandling.  Har den ret i det, den siger?

For mange, hjælper det rigtig meget, at tage det, frygten sidder og siger, frem i lyset. Skriv det ned, sig det højt. Mange, jeg coacher, kan høre det, allerede når de siger de ting, de er bange for, højt. De kan høre, at det nok ikke er så sandsynligt. Og så mister frygten sin magt over dem. Så tag en blok frem, og skriv ned, hvad den rent faktisk siger: Og tag så et, den siger, under kærlig behandling: Er det virkelig realistisk?

Når du så står der, foran publikum, så gælder det om at holde fokus: På det det handler om: På dit budskab. På dine pointer. På din kontakt med publikum. Bliv ved med at vende tilbage til det igen og igen. Når frygten kommer med sine tanker, så lad dem bare sejle forbi. Lad være med at gribe fat i dem. Slip dem og bliv ved med at vende tilbage til det, du taler om, og din kontakt med publikum.

Og så er det jo helt ok at have lidt hjælp med, fx et par cue cards. Tag nogle postkort eller pap og skriv dine stikord her på. Dem kan du have i hånden mens du taler, og kigge på dem undervejs, hvis du får brug for det. Det er helt ok, du virker bare velforberedt!

Hold øje med bloggen her, hvis du vil have flere gode tips til at håndtere frygten – det skriver jeg om de næste par dage:)

Mange hilsener,

Annette Bjerre Ryhede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *