Sådan kommer du til at tale højt og T-Y-D-E-L-I-G-T …

Når vi er begejstrede og nervøse kommer vi meget let til at tale hurtigere end godt er. Det bliver sværere for os selv at holde fokus og sværere for vores publikum at følge med. start med din vejrtrækning. Gør den lang og dyb – det vil forstærke din følelse af ro og overblik og bevidsthed i situationen, så du kan begynde at øve tempo og artikulation (læs hvordan her).

Og så, det med, at tale laaangsomt. Det er simpelthen noget du skal øve – igen og igen. Man siger, at man skal gøre noget nyt op til 100 gange, før det begynder at føles normalt. Så du skal, i situationer, hvor du kommer til at tale for hurtigt, øve dig i, at være bevidst, og tale langsommere igen og igen OG igen.

Hver gang du opdager det, læg mærke til det, og så trækker du dig blidt og roligt tilbage til at tale langsomt. Bliv ved med blidt, og UDEN at slå dig selv i hovedet over det – det kommer der ikke noget godt ud af – at trække dig tilbage og tale langsomt.

Gå i den modsatte boldgade og tal så langsomt du overhovedet kan. Det giver dig et billede af, hvor langsomt det kan gå, som vil hjælpe dig til at lande på et passende taletempo.

Sæt post-its på din computer, lav reminders på den telefon, så du minder dig selv om, at øve at tale langsommere. Så kommer det til at ske.

Tal tydeligt og artikulér: Starts med at give dig selv de bedste betingelser ved at massere, strække ud og lave forskellige lydøvelser (se hvordan her)

Tag så et stykke tekst og læs op. Alle bogstaver, alle lyde skal udtrykkes så meget du overhovedet kan. Tænk på, at du skal ud i hjørnerne af alle lydene og sige dem. Åbn munden, slap af i kæberne og overdriv artikulationen så meget du overhovedet kan.

Sæt en finger mellem dine fortænder og øv så at tale mens du holder tænderne bidt sammen om din finger. Bliv ved med at få din vejrtrækning ned i maven, mens du må bruge dine mund- og halsmuskler til at lave lydene til de forskellige ord.

Det vil træne de muskler du skal bruge for at artikulere, når du taler normalt. Jo mere du oplever, hvor meget du kan overdrive, jo lettere vil det være for dig, at få en passende artikulation når du taler.

God fornøjelse.

Annette

 

 

Se onlinekurset Styrk din Stemme her

 

2 comments on “Sådan kommer du til at tale højt og T-Y-D-E-L-I-G-T …

Kasper N

Hej Annette. Mange tak for disse råd.
Selvom teknikkerne er simple, har de virkelig forbedret min daglige tale.

Med venlig hilsen Kasper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *