Brænd igennem når du præsenterer


Find dit engagement i emnet og brug det. Indtag rummet og vend dig mod dine modtagere. Gør dig klart hvad dit vigtigste budskab og hvad dine tre hovedpointer er. Så er du godt på vej til at holde et oplæg der gør indtryk! Vær forsigtig med power point og manuskript, brugt forkert bryder disse medier din kontakt og dit forhold til publikum.

At tale foran andre mennesker er én af de ting, vi er allermest angste for. Og det er der ikke så meget at sige til. Vi skal performe. Vi ved, vi bliver målt og vejet. Både på det vi siger, men også på den måde vi siger det på.

Derfor kommer der her et par enkle tips, som er værd at tænke over både for din egen skyld men også for dine tilhøreres. At holde et fedt oplæg kræver nemlig lidt mere overvejelse, end vi ofte bilder os ind. Som med alle andre kommunikationsformer er det en genre og et møde med modtageren, som kan gå helt skævt eller kan ramme spot on!

Brænd igennem!

Det, der får dig til at gøre indtryk på dine modtagere er, at du tør være til stede med din person overfor dit publikun. At du tør tage rummet, tage opmærksomheden og vende dig mod dem der lytter. Vis dem, at her står en person i kød og blod og formidler noget mundtligt til dem. Det, der får dig til at brænde igennem, er dit engagement i emnet, og det du taler om. Vær ikke bange for det! Brug det! Find ind til det og brug det til at vinkle dit oplæg. At du selv brænder for og står inde for det, du taler om, er første skrift til at brænde igennem i mundtlig formidling. Men selvfølgelig kan engagementet stikke af med en, lede en på vildspor, og gøre at man glemmer, hvem man taler til, fordi man selv er så begejstret. Hvordan du undgår det, kommer der her et par øvelser i:

Hvem er det jeg skal tale til?

Jeg tror ofte, at vi tror vi ved det, i stedet for lige at have brugt et par minutter på at researche, og spørge dem, der fx har inviteret os, hvem det egentlig er, publikum er. Selvfølgelig kan en målgruppe af tilhørere være meget broget, men så er det mindste man kan gøre at være helt klar på, hvad der har tiltrukket dem til at komme. Hvad stod der i invitationen? Der er ikke noget, der kan tænde et publikum mere af, end at oplægsholderen ikke taler om det, de troede de kom for at høre noget om. Så føler man, at man spilder sin tid, og så kan det som taler være ret svært at få nogle pointer igennem. Find derfor ud af, hvad der interesserer dit publikum omkring emnet. Hvad deres forhold er til det, og hvad de ved om det i forvejen.

Hvad er mit budskab?

Alt for ofte ryger vi i en fælde, hvor vi fortæller rundt om et emne i stedet for, at pointerne om hvad fx andre kan lære af projektet bliver skåret skarpt ud. Det handler her som i meget anden kommunikation om at skære ind til benet og skære fra.

Stil derfor dig selv spørgsmålet: Hvis du kun må sige én ting: Hvad er så det? Hvad er det allervigtigste, du gerne vil fortælle til denne målgruppe? Brug dette fokus til at indramme dit stof. Så bliver det klarere for dig selv, hvad du vil sige. Du får overblik, og det giver ro og en øget oplevelse af kontrol med situationen.

Efter du har gjort dig dit budskab klart, udvælg så de tre punkter du gerne vil gå ind i for at udbrede og definere dit budskab. Og kun tre!   Det er det gyldne tal i retorikken – og ikke uden grund. Vi kan ikke rumme mere, når vi skal lytte. Først når skelettet er på plads, kan du tænke i eksempler, billeder og argumenter, der tydeliggør og eksemplificerer pointer og budskab, og som selvfølgelig er målrettet din målgruppe.

Power point eller power point mig ej

Allervigtigst er, at du, inden du sætter dig til skærmen, og lader power point programmet strukturere og bestemme dit oplæg, din struktur og dine pointer, overvejer, om du overhovedet har brug for den. Hvilket formål skal den overhovedet tjene? Det skyldes, at dit publikum kan ikke læse og lytte på samme tid. Brug derfor ikke power pointen som hjælp til at huske en masse eksempler, detaljer og ’jeg kan også lige nævne at …’. Brug den til at tydeliggøre dine pointer! Hvis du altså mener, at du har brug for den. Power pointen kan snildt tage al fokus væk fra dig, og du kan bruge den til at gemme dig bag ved. Men det gør bare, at du hæmmer kontakten til dit publikum og derved din mulighed for at gøre indtryk, få dine pointer igennem og måske rykke dit publikum. Brug  derfor kun power point meget sparsomt og meget bevidst. Vær bevidst om hvornår du bruger den, og hvornår du leder folks opmærksomhed hen på den og væk fra dig selv. Brug fx blanke slides eller sluk for projektoren når du taler om noget, der ikke refererer til den slide, dit publikum kigger på. Og husk at vi ikke kan læse og lytte samtidig, uden at blive ret trætte i hovedet. Tænk i stedet i grafik, billeder og symboler, som kan tydeliggøre dine pointer og dit budskab.

Talepapir frem for manuskript

Den færdigskrevne tale, der læses op, dur ikke. Drop det! Det bliver et dødt oplæg! Tilhørerne er jo kommet for at høre dig tale – ikke for at høre dig lave højtlæsning. Og det er tydeligt at høre forskel. Ikke mindst sker der oftest det, at sætningerne er lange skriftsætninger i stedet for korte talesprogssætninger. Dynamikken i tonelejet forsvinder og værst af alt: Kontakten til publikum kappes over, når du henvender dig til papiret i stedet for til tilhørerne.

Lav i stedet et talepapir hvor det ypperste budskab er klart defineret med de tre hovedpointer, og sæt så nogle stikord ind undervejs. Tal gerne talen frem, for dig selv eller sammen med en kollega eller ven. Så sikrer du, at du får talesproget ind i oplægget fra begyndelsen.

Indlednings- og afslutningssætningerne kan godt være skrevet ned, da det kan være rart med en klar start til at fange publikums opmærksomhed og en klar afslutning for at slå budskabet fast. En defineret start er også rar til at komme i gang på, så man føler, man er kommet godt fra start. Så er det lettere at tale frit. Så længe dine pointer er klare for dig selv, skal du nok få sagt og forklaret det, du gerne vil undervejs.

Med et talepapir i stedet for et manuskript, vil det højst sandsynligt blive sjovere for dig at holde oplæg, fordi du kan oparbejde en kontakt til publikum, når du henvender dig til dem. Og det, at mærke en kontakt til dem du taler til, vil få dig til at vokse som taler. Og så bliver du endnu bedre som taler, og det bliver endnu federe at stå der!

No related posts found

1 comment on “Brænd igennem når du præsenterer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *